Franciscaans Jongerenwerk

Heel heftig wat we gezien, gehoord en gevoeld hebben

Van vrijdag 10 tot maandag 13 februari organiseerde het Franciscaans Jongerenwerk samen met de studentenpastoraten van Delft en Leiden en de Katholieke Raad voor het Jodendom een studiereis voor studenten naar Auschwitz. Nicky Haneveld, een van de deelnemers, doet verslag.

Er waren plekken waar het bijzonder onaangenaam aanvoelde

Op dag één bezochten we een fotomuseum over de Joodse gemeenschap voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De foto’s gaven mij een ander perspectief op die oorlog. Na dat bezoek hebben we in de groep gepraat over de Holocaust. Wat was het eigenlijk? Waarom deden de nazi’s dit? Wat is ons perspectief nu daarop?

De volgende dag zijn we naar Auschwitz en Auschwitz-Birkenau geweest. Een gids vertelde over de geschiedenis van beide kampen. Het was ongelofelijk om te zien en te horen hoe de gevangenen behandeld werden. Op veel plekken rook het muf. Er waren ook plekken waar het bijzonder onaangenaam aanvoelde. Zo zijn we in een gaskamer geweest. Heel bizar hoe groot het allemaal was en hoeveel mensen er in die bizarre omstandigheden hebben moeten werken en leven.

Op zondag hebben we verwerkt en besproken wat we de vorige dag allemaal gezien, gevoeld en gehoord hadden. Deze dag hebben we ook nog een tour door de stad gemaakt, de Joodse wijken en oude delen van Krakau bezocht. Een mooie stad, heel anders dan Nederland.

De hele reis en alles wat we gezien hebben was best wel heftig. Het heeft me de tijd erna nog behoorlijk beziggehouden.

Nicky Haneveld


Dit artikel verscheen eerder in het magazine Minderbroeders Franciscanen, nr. 3, 2023.

Gerelateerde nieuwsberichten