Pater Gianmaria is 90 jaar, maar hij blijft de geest van Assisi uitdragen

Franciscanen nodigen Poetin en Zelensky uit naar Assisi

De franciscaan Gianmaria Polidoro (90) van het Internationale Centrum voor Vrede tussen de Volkeren in Assisi heeft een brief geschreven aan de Russische en Oekraïense presidenten Vladimir Poetin en Volodymyr Zelensky en naar de patriarchen van Moskou en Kiev. Hij nodigt alle vier uit naar Assisi.

President Zelensky spreekt het Europees parlement toe in Brussel, 9 februari 2023.

Fra Gianmaria heeft bijna 40 jaar geleden al eens een gelijkaardig vredesinitiatief genomen. In februari 1984 ondernam hij samen met drie confraters van het internationale vredescentrum in Assisi een pelgrimstocht naar Washington DC en Moskou. Ze gingen toen in Gods naam vragen om een einde te maken aan de Koude Oorlog. Zij hadden in het Witte Huis een persoonlijk gesprek met de toenmalige VS-president Ronald Reagan. In Rusland was president Joeri Andropov net overleden en werden ze ontvangen door het waarnemende staatshoofd Vasili Koeznetsov (1901-1990). In november 1985 had het viertal zelfs eens een ontmoeting met Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov.

Fra Gianmaria wil met zijn uitnodiging naar eigen zeggen duidelijk maken dat de hele wereld zit te wachten op vrede. “Ik heb hun alle vier gevraagd naar Assisi te komen en elkaar hier te ontmoeten. Wij willen hun en de wereld vertellen dat wij allemaal dromen van een vrede die kan worden uitgebreid naar heel Europa, naar de hele wereld.”


Bron:  Kerknet.be

Gerelateerde nieuwsberichten