Eén jaar oorlog in Oekraïne

Franciscanen willen teken van christelijke hoop zijn

Het is inmiddels een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon en de bevolking meetrok in een draaikolk van terreur, dood en ontheemding. Minister-generaal broeder Massimo Fusarelli bezocht franciscaanse kloosters en huizen ter plaatse en zag hoe de broeders alles op alles zetten om de getroffen bevolking te ondersteunen.

We bidden en helpen, we bidden door te helpen

De franciscaanse provincie is aanwezig in Oekraïne met 16 communiteiten en 65 broeders die 54 parochies bedienen; sommige daarvan bevinden zich in gebieden die al onder de controle staan van het Russische leger.

Minister-generaal broeder Massimo Fusarelli bezocht het land dat nu al een jaar zucht onder het oorlogsgeweld. Hij vertelt: “Ik ontmoette de broeders in onze huizen, en sprak daar met families en kinderen over de diepe wonden die dit conflict in hun hart en leven achterlaat. Als orde van franciscaanse broeders blijven we achter de lokale bevolking staan. We houden de menselijkheid hoog in een context die onmenselijk geworden is.”

“Inmiddels zijn er vele hulpprojecten gestart. Met dankbaarheid kan ik melden aan onze donateurs dat hun giften, via de broeders ter plaatse, direct ten goede komen aan vluchtelingen in Oekraïne en buurlanden.”

Vanaf dag één verzocht broeder Danyil Botvina ofm, provinciaal van de franciscaanse provincie in Oekraïne, dringend om fondsen, zodat men vluchtelingen en slachtoffers van deze tragedie kon helpen met voedsel, medicijnen en onderdak. Het fonds Fondazione OFM Fraternitas heeft veel hulp mogelijk gemaakt. Zo werden er 25 sociale hulp- en ondersteuningsprogramma’s voor de bevolking gelanceerd, met een totale uitgave van 600.000 euro. Met dit geld werden eerste hulp en noodprojecten gefinancierd, slachtoffers opgevangen, drinkwatersystemen ingericht, programma’s voor kinderen opgezet en generatoren aangeschaft.

Een Oekraïense broeder vertelt: “We blijven mensen helpen waar we kunnen. De activiteiten ontwikkelen zich. We hebben een sociaal netwerk gecreëerd. Armoede en de nood groeien met de dag. We staan naast de mensen. We laden onze minibusjes vol en leveren de eerste levensbehoeften. Elke broeder doet iets. We gaan naar conflictgebieden, naar de grens met Rusland en zelfs naar bezet gebied met gevaar voor eigen leven. We bidden en helpen, we bidden door te helpen.”

Ook broeder Massimo Fusarelli zegt te zullen blijven bidden. “Ik zal proberen een concreet teken van christelijke hoop te zijn. Dank aan al degenen die de hulp van onze broeders aan het Oekraïense volk mede mogelijk maken.”


Bron: One year of war in Ukraine – Frati Francescani (ofm.org)

Gerelateerde nieuwsberichten