Nieuwe website generalaat

Ons generalaat in Rome heeft een nieuwe website gelanceerd. De nieuwe website, net als de oude te bereiken via www.ofm.org, is beschikbaar in de drie talen waarin onze orde communiceert: Engels, Italiaans en Spaans. Hij is zeker een bezoekje waard. Ter gelegenheid daarvan schreef minister-generaal Massimo Fusarelli, die in mei van dit jaar nog in Nederland en Vlaanderen was, het volgende bericht:

Minister-generaal Massimo Fusarelli tijdens zijn bezoek aan Vlaanderen en Nederland

Wij geloven in tweerichtingscommunicatie, geen eenrichtingscommunicatie die tot zichzelf spreekt, maar een die kan luisteren, ontvangen en begrijpen.

Massimo Fusarelli, minister-generaal

Communiceren vandaag de dag betekent dat we kunnen overbrengen wat we zijn, waar we in geloven en wat de ervaringen zijn die we hebben. Daarom is het niet alleen om iedereen op de hoogte te houden, maar ook om te informeren, om zo harten te bereiken, en om die “digitale wegen, vol met vaak gewonde mensheid” te bewandelen (vgl. Bericht voor de 48e Wereldcommunicatiedag).

Daarom komt de behoefte aan de nieuwe website van de Orde voort uit de behoefte aan communicatie die tot iedereen spreekt en hun harten bereikt, inclusief de onze, net zoals de woorden van de heilige van Assisi.

In ons geval is communiceren ook evangeliseren voor een steeds bewuster wordende,  geïnformeerde gemeenschap. Communiceren is dus een – zij het digitale – relatie met de lezer, die vernieuwd moet worden en moet inspelen op de uitdagingen van deze tijd.

Wij geloven in tweerichtingscommunicatie, geen eenrichtingscommunicatie die tot zichzelf spreekt, maar een die kan luisteren, ontvangen en begrijpen. Daarom kiezen we vandaag voor een communicatiestijl die iedereen aanspreekt en waarmee we iedereen kunnen bereiken met woorden van hoop, nabijheid en menselijkheid.

Nu, 800 jaar later, zijn we nog steeds custoden (bewakers) van de woorden van Sint Franciscus en vertellers van een verhaal – het zijne – dat ons heeft gegrepen en beïnvloed. Communicatie  verandert ook nu het leven van ieder van ons, het bevraagt ons  en raakt ons diep in ons hart.

De nieuwe website wil de stem zijn van de hele Orde van de Minderbroeders, die in alle uithoeken van de wereld het gezicht is van Sint Franciscus. Dit instrument wil ook een uitgestrekte en open hand zijn voor onze broeders en zusters.

In de hoop dat dit nieuwe communicatiemiddel vruchtbaar zal zijn en een boodschap van vrede en leven zal brengen.

Br Massimo Fusarelli, minister-generaal

Gerelateerde nieuwsberichten