Expositie Sweet Devotion

240 hedendaagse helden hand in hand met helden uit de 17de eeuw op een roze loper in de historische paterskerk van Sint-Truiden

Een ‘grote muur met eigenzinnige helden’ gemaakt door 240 kunstenaars staat helemaal achteraan in de paterskerk voor het hoogaltaar opgesteld en oogt daardoor (nog) indrukwekkend(er). Terwijl je over de 30 meter lange roze loper wandelt ontdek je een topselectie 17de-eeuwse devotieprentjes uit Antwerpen. In het koorgedeelte, dat vroeger niet toegankelijk was voor publiek, kan je nu wel plaatsnemen. Je ontdekt waarom devotieprentjes de instagramhype van toen waren, waarom ze zo populair waren, waarvoor ze gebruikt werden. Vanuit dit koorgedeelte heb je ook een fenomenaal zicht op de lege kerk die er gigantisch uitziet. Een must see.

Een muur van 240 eigenzinnige helden
De paterskerk is als het ware gebouwd voor de ‘heldenmuur’. Bij het binnenkomen word je aandacht meteen getrokken door deze bijzondere muur. Uit de meer dan 300 ingezonden kunstwerken voor de kunstwedstijd SWEET DEVOTION maakte museum DE MINDERE een selectie van 240 tot de verbeelding sprekende, moderne devotieprentjes. De helden die aan bod komen zijn divers. Componist Ludwig van Beethoven wordt bijvoorbeeld afgebeeld in combinatie met rockzangeres P.J. Harvey. Wat opvalt is dat kunstschilderes Frida Kahlo meerdere keren wordt geportretteerd. Een kunstenares uit Nederland heeft zichzelf ‘als held in chocola’ afgebeeld.

Ook een reeks prentjes van kunstenaars van de Academie van Antwerpen, Heusden-Zolder en de Academie Haspengouw springen in het oog. De ingezonden kunstwerken bestaan uit tekeningen, uit collages en hebben titels als ‘Champagne in the morning’, ‘Vrijheid in je hoofd’, ‘Where is my diamond’. Er zijn ook mixed media werkjes. Je ziet een combinatie van textiel, schilder- en snijwerk. Bij elk devotieprentje staat er ook een woordje uitleg, zodat je je nog beter kan inleven in de kunstwerken, die elk een verhaal vertellen. In het koorgedeelte kan je ook twee videokunstwerken bekijken en er is ook een videofilm waarin 4 getuigen vertellen waarom ze zoveel van devotieprentjes houden.

Topselectie
DE MINDERE stelt uit de meer dan 3.500 devotieprentjes die het museum bewaart een fascinerende selectie oude devotieprentjes tentoon, waaronder heel wat 17de-eeuwse uit Antwerpen. Wat opvalt is hoe modern sommige van deze prentjes eruitzien. Je ziet pareltjes van graveerkunst en voorstellingen die charmeren door hun eenvoudige, kleurrijke composities of door de voor ons soms mysterieuze onderwerpen. Maak kennis met maandbriefjes, handprenten, uurwijzers van het lijden, het knip- en snijwerk en zoveel meer.

Door deze expo maak je een reis naar het verleden. Je wordt in deze tentoonstelling meegenomen in de geloofs-, denk- en gevoelswereld van onze voorouders. Je merkt hoe beduimeld sommige prentjes zijn. Hoe vaak is er over deze prentjes gewreven, werden ze gekust of als talisman meegedragen?

Laat je inspireren door deze oude én nieuwe prentjes en ontdek hoe we zeker ook vandaag, net zoals vroeger, dezelfde behoefte hebben aan liefde, vriendschap, zekerheid, troost bij verdriet en bescherming in nood.

SWEET DEVOTION heeft al de ingrediënten om één van de expo’s van deze zomer te worden.

Maar er is meer
Creatievelingen kunnen in een kant en klaar atelier zelf een eigen heiligenprentje drukken, voor de kinderen is er een ‘kauwgommenkinderzoektocht’, een instagramwall nodigt je uit om een sweet verhaal te posten op instagram en een prijs te winnen, je kan ter plaatse op je favoriete hedendaagse devotieprentje stemmen en mee bepalen wie de publieksprijs wint. In het najaar staan er nog drie toplezingen met gerenommeerde sprekers uit binnen-en buitenland op het programma.

De expo SWEET DEVOTION van museum DE MINDERE heeft omwille van de inhoud en omwille van de locatie al de ingrediënten om één van de expo’s van deze zomer te worden. De ganse zomer en in het najaar, tot en met 15 november 2022. De inkom is gratis. Meer info www.demindere.be

Gerelateerde nieuwsberichten