Door de ogen van kunstenaars

Een eigentijds zicht op Franciscus

In de serie Kunst in het klooster bespreekt broeder Fer van der Reijken telkens een kunstvoorwerp uit de kunstschatten die onze kloosters rijk zijn. Deze maand ‘De trommelaar’.

Franciscus als paljas, niet om aandacht te trekken maar om zijn overtuiging uit te dragen

Zo´n twintig jaar geleden namen de minderbroeders franciscanen het initiatief om een aantal jonge hedendaagse kunstenaars de opdracht te geven om hun kijk op Franciscus uit te beelden. De broeders wilden Franciscus weer eens op nieuwe wijze een gezicht geven in onze tijd. Het project kreeg als naam: De nieuwe kleren van Franciscus. Bij dit project verscheen een boek met dezelfde titel. Een uitgave van het toenmalige provincialaat van de franciscanen in Utrecht, oktober 2003. De foto en de informatie zijn uit dit boek afkomstig.

Eén van de kunstenaars was Nicolas Dings (1953). Hij maakt de Trommelaar (aluminium, hoogte 115 cm), Franciscus als een paljas, een dorpsgek die de trom roert. Dings zegt er zelf over: “Franciscus gedroeg zich als een dorpsidioot, niet om aandacht te trekken maar om zijn overtuiging uit te dragen.”

De Trommelaar staat in Stadsklooster La Verna in Amsterdam Nieuw-West.

Gerelateerde nieuwsberichten