Kapucijnen lanceren app Fr@elli

Franciscus op je smartphone

Kennismaken met de franciscaanse spiritualiteit kan nu op een geheel eigentijdse manier, via de app Fr@elli. De lancering vond plaats vanuit Detroit (VS) op 20 mei 2022 en kan via internet nog bekeken worden.

Een van de zeven grondervaringen van Franciscus: angst en vertrouwen.

Vanaf 20 mei 2022 is de app Fr@elli te downloaden en kunnen zinzoekers en andere geïnteresseerden met behulp van hun telefoon volop kennismaken met het franciscaanse leven in al zijn vormen. Fr@elli biedt een variatie aan teksten, beelden, podcasts en filmpjes. De app is zowel Nederlands- als Engelstalig. Iedereen kan voortaan overal ter wereld franciscaanse wijsheden, verhalen, video’s en podcasts raadplegen. Fr@elli inspireert door woord, beeld en getuigenis en nodigt mensen uit tot verstilling en zelfonderzoek.

De app telt zeven modules die elk verwijzen naar een grondervaring van Franciscus (armoede en mogelijkheden, angst en vertrouwen, vreugde en dankbaarheid, broederlijkheid en nederigheid).

De applicatie wil de gebruiker echter niet alleen in contact brengen met woorden en beelden, maar ook met elkaar. Vandaar de naam Fr@elli, uitgesproken op zijn Italiaans ‘Fratelli’, broeder.

Beleving en verdieping

De applicatie is ontwikkeld door de pastorale eenheid Sint-Franciscus (in het Vlaamse Hoogstraten-Rijkevorsel) en de kapucijnengemeenschap in Meersel-Dreef. Eerder, in 2019, nam hetzelfde team het initiatief tot inrichting van het Franciscaans Belevingscentrum in Meersel-Dreef, waar in zeven ruimtes het dagelijkse leven van een kapucijn en dat van Franciscus van Assisi te zien en te ervaren is. De app sluit daarop aan en verdiept deze beleving. De Vlaamse minderbroeders willen zo mensen over de generaties heen aanspreken door te getuigen van een franciscaanse spirit die nog altijd actueel is.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de app  kwam tot stand door een subsidie van het Porticusfonds Space4Grace en werd uitgevoerd door het softwarebedrijf Tapston.

Dynamische app

Fr@elli is geen statische app. Regelmatig komen er vernieuwende bezinningsimpulsen bij. Bovendien kunnen klassen, catecheten en andere groepen die het Belevingscentrum in Meersel-Dreef aandoen een aanbod op maat krijgen. Zij kunnen hun eigen notities opslaan, posten en delen met andere bezoekers. Zo kunnen bezoekers elkaar inspireren, bezielen en op ideeën brengen om in het voetspoor van Franciscus te stappen.

Lancering

De app Fr@elli is gratis te downloaden via de Apple-store voor iPhone en via Google Play-store voor Android. De lancering vond plaats vanuit Detroit, Michigan (VS) op 20 mei 2022.

Zie voor het launch event (lancering): fratelli.capuchins.be

Downloads

iPhone iOS: https://apps.apple.com/be/app/fr-elli/id1590760570

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tapston.fratelli

Gerelateerde nieuwsberichten