Bron van inspiratie voor Ben van Bronkhorst

Niet macht en rijkdom, maar eenvoud en mildheid

In de serie ‘Bron’ belichten broeders aan de hand van een pakkend citaat uit de traditie een voor hen  inspirerend facet van de franciscaanse spiritualiteit. Ben van Bronkorst over ‘De mindere zijn’.

Basiliek van San Francesco in Assisi.

Broeders zullen mild, vredelievend en bescheiden zijn, zachtmoedig en deemoedig en met allen spreken overeenkomstig onze levenswijze

Franciscus van Assisi

Een hoogvlieger ben ik niet, wel een gedreven persoon en iemand met een gezond boerenverstand. Mijn wortels liggen in een boerendorp; vader is vrachtwagenchauffeur en moeder zorgt voor mij, de oudste, en nog vijf andere kinderen. In de opvoeding leer ik geen ruzie te maken, bescheiden te zijn en vooral om mild te zijn in mijn oordeel over anderen. Het is ook niet netjes om overal met je kwebbel tussen te zitten en steeds maar met je neus vooraan te staan. Voor mij is dat niet zo moeilijk omdat ik nogal verlegen ben en me altijd wel dienstbaar opstel.

Eenmaal ingetreden bij de minderbroeders raak ik vertrouwd met het leven en de geschriften van Franciscus. Juist de tekst hiernaast is voor mij een zeer belangrijke richtingwijzer. Ik vind erin terug wat mij door mijn ouders is geleerd. Ik voel me er thuis bij, het is een stukje herkenning. Want hierbij gaat het er echt om de kleine, de mindere broeder te zijn, dienaar van allen en navolger van Jezus Christus en zijn evangelie. Met Hem als gids kun je door je manier van in de wereld staan en door je eigen wijze van omgaan met mensen, een voorbeeld zijn voor iedereen. Daarin zal duidelijk worden dat niet macht, rijkdom of stand op de eerste plaats staan in je leven, maar dat die bepaald wordt door kleinheid en eenvoud, door mildheid en deemoed; door ‘leven volgens het evangelie’. Kortom: door de mindere te zijn, de mindere broeder.

Ben van Bronkhorst ofm

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Minderbroeders Franciscanen, nr. 1, 2022.

Gerelateerde nieuwsberichten