“Wees geprezen, mijn Heer, door onze zuster moeder aarde die ons voedt en leidt, en allerlei vruchten voortbrengt, bonte bloemen en planten.”
Twee dingen springen bij dit vers uit het Zonnelied direct in het oog. De aarde wordt door Franciscus aangesproken als een moeder. Al het geschapene wordt door Franciscus broeder of zuster genoemd. Maar bij broeder zon voegt hij toe ‘meneer’ en bij zuster aarde ‘moeder’.
Ten tweede gebruikt Franciscus hier het bezittelijk voornaamwoord ‘onze’. De aarde is dus niet alleen zuster, maar ook een moeder, en wel van en voor ons allemaal.
Gemeenschappelijk huis
Dit vers heeft paus Franciscus zaliger geïnspireerd bij het schrijven van zijn rondzendbrief ‘Laudato sí’ uit 2015, waarin hij de aarde ‘ons gemeenschappelijke huis’ noemt.
En waarom zouden we dan God loven en prijzen voor onze zuster moeder aarde? “Omdat zij ons voedt en leidt”, schrijft Franciscus. Het voeden moge duidelijk zijn. Moeder aarde biedt ons zoveel te eten en te drinken aan dat honger in onze wereld niet nodig zou zijn. Het probleem ligt bij de mens die alle beschikbare voedsel niet eerlijk verdeelt. De jaarlijkse wereldvoedseldag op 16 oktober vraagt hier aandacht voor. Kijk voor meer info op: Wereldvoedseldag 2025
Hoe zit het dan met het leiden? Moeder aarde leidt ons… in het Umbrisch staat er de werkwoordsvorm ‘governa’. Dat werkwoord wordt gebruikt voor een herder die zijn schapen hoedt. Andere vertalingen naast hoeden zijn: besturen en bewaren. Moeder aarde is niet alleen een producente van alles wat eetbaar en drinkbaar is, maar ze heeft ook een herderlijke functie. Ze roept ons op om haar te behoeden, om haar te beschermen, te respecteren en oog te krijgen voor de harmonie tussen ons mensen en onze omgeving. Moeder aarde geeft dus voedsel (voor het lichaam) en ze geeft leiding (aan onze ziel).
Dingen om van te genieten
Deze leiding voor onze ziel kunnen we misschien het beste ervaren daar waar de aarde niet alleen eetbare dingen aanreikt, maar ook andere dingen om van te genieten: de bonte bloemen en planten/kruiden. Wat een variëteit! Wat een schoonheid! Daarover kunnen we ons blijven verwonderen, wetende dat verwondering een stap is naar verbinding, spiritualiteit, dankbaarheid en de wereld van geloven. Laten we onze zuster moeder aarde omarmen!
Op de foto zien we drie broeders (een vierde staat waarschijnlijk aan de achterkant van de boom), die de hoogste spar van Italië omarmen. Het gaat om een inheemse zilverspar van 52 meter hoog en met een omtrek van 5,2 meter. Hij staat in het nationale park bij het heiligdom van La Verna in Toscane. Hij is gecertificeerd door de Giant Tree Foundation.