Concerten in Assisi ter ere van 800 jaar Zonnelied

Vocaal ensemble brengt middeleeuwse lofzangen

In het kader van het achtste eeuwfeest van het Zonnelied geeft de vocale groep Armoniosoincanto vier concerten op het plein voor het heiligdom van San Damiano in Assisi.

Het koor zal de lauden van de Laudario di Cortona  ten gehore brengen. De Laudario di Cortona is een middeleeuws handschrift dat een verzameling religieuze lofzangen (lauden) bevat, in het Italiaans gezongen

Twee concerten vonden reeds plaats in juni en juli. De laatste twee zijn gepland op 16 augustus en 20 september 2025. De laatste avond zal gewijd zijn aan een lofzang met een franciscaans thema, dat mogelijk enkele echo’s bevat van de oorspronkelijke melodie waarmee het Zonnelied gezongen werd. Die oorspronkelijke melodie is echter verloren gegaan.

Het manuscript van de codex Laudario di Cortona wordt bewaard in de Gemeentelijke Bibliotheek van Cortona (Italië). Het stamt uit de tweede helft van de dertiende eeuw. Van deze verzameling lauden zijn 46 muzieknotaties bewaard gebleven. De eerste 16 lauden zijn gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, terwijl de andere de liturgische kalender volgen: Kerstmis, Pasen, franciscaanse feesten en andere.

De codex (een in boekvorm gebonden handschrift) is een van de eerste uitingen van middeleeuwse volksreligiositeit die dicht bij de volkstaal aansloot. Vooral in Midden-Italië, waar het christendom en in het bijzonder het katholicisme sterk voelbaar was, kreeg de vorm van de lofzang (‘laus’) veelvuldige toepassing, in navolging ook van de leer van de heilige Franciscus.

De melodieën in de laudario zijn beïnvloed door reeds bestaande gregoriaanse melodieën die weer invloeden ondergingen van refreinen van dansen en populaire liederen. Het heilige en het volkse kwamen zo nader tot elkaar.

De Amoniosoincanto Vocal Group maakte een opname van de hele Laudario di Cortona. Het ensemble werd opgericht in 1997 en bestaat uit wisselende samenstellingen met een voorkeur voor vrouwenstemmen. Men tracht zo dicht mogelijk aan te sluiten bij canons van middeleeuwse en renaissance muziek.

Zie voor meer videofragmenten: Video – Armoniosoincanto

Gerelateerde nieuwsberichten