Eerste uitreiking van prijs voor inzet voor integrale ecologie
Ter ere van de 800ste verjaardag van het Zonnelied van de heilige Franciscus van Assisi en de tiende verjaardag van de encycliek Laudato Si’ van de recent overleden paus Franciscus werd op 30 mei 2025 voor het eerst een prijs uitgereikt aan mensen en groepen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor integrale ecologie.
Broeder Massimo Fusarelli en de oecumenisch patriarch Bartholomeus. Bron: ofm.org
Op vrijdag 30 mei 2025 herdachten de orde van de minderbroeders franciscanen en de door hen bestuurde Pauselijke Universiteit Antonianum het samenvallen van de 800ste verjaardag van het Zonnelied van Franciscus van Assisi en de tiende verjaardag van encycliek Laudato Si’ door voor het eerst een prijs uit te reiken aan mensen en organisaties die zich op bijzondere wijze ingezet hebben om het door het Zonnelied geïnspireerde visioen van paus Franciscus van integrale ecologie, waarin zorg voor de schepping en zorg voor de zwakkeren integraal en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, werkelijkheid te doen worden.
Broeder Massimo Fusarelli, minister-generaal van de orde van minderbroeders franciscanen en grootkanselier van de Pauselijke Universiteit Antonianum, reikte deze prijs allereerst uit aan oecumenisch patriarch Bartholomeus van Constantinopel (Istanbul) die al jaren aandringt op de zorg voor de schepping en misdaden tegen de natuur en het klimaat als ‘zonden’ durft te omschrijven. De patriarch roept hierdoor op tot ecologische bekering en dialoog. De patriarch ontving omwille van zijn inzet reeds in 2020 een eredoctoraat in de filosofie van het Antonianum.
Hierna ging de prijs naar Leonardo Boff, een voormalig franciscaan en emeritus hoogleraar aan de Universidade do Estado do Rio de Janeiro, die baanbrekend werk verricht heeft op het gebied van de ecotheologie dat de ethische, filosofische, theologische en spirituele kanten van ecologisch denken bestudeert. Boff was in het verleden ook erg bekend als een van de belangrijkste pleitbezorgers van de bevrijdingstheologie.
Verder ging de prijs ook naar de internationale Laudato Si’-beweging, een wereldwijde katholieke beweging die, geïnspireerd door de encycliek Laudato Si’, ernaar streeft haar principes van ecologische duurzaamheid, klimaatrechtvaardigheid en ecologische bekering te implementeren. De prijs werd uitgereikt aan Lorna Gold die de beweging vertegenwoordigde.
De prijs ging als laatste ook naar het Pan-Amazone-Kerkelijk Netwerk (Red Eclesial Panamazónica, REPAM), dat als doel heeft de pastorale zorg voor de inwoners van het Amazonewoud te verzekeren, het bewustzijn te vergroten van het belang van de Amazone voor de hele mensheid en een ontwikkelingsmodel te creëren dat de armen begunstigt en het algemeen welzijn dient. De prijs werd uitgereikt aan Mgr. Rafael Cob García, voorzitter van REPAM.
Bronnen: antonianum.eu, ofm.org