De toekomst

Kapittel 2025 – Dagverslag 2

Nadat gisteren, op de eerste dag van het provinciaal kapittel van de minderbroeders franciscanen van de Lage Landen, werd teruggekeken op de afgelopen drie jaar, stond vandaag het brede thema ‘toekomst’ op de agenda.

Deelnemers aan het kapittel, dag 2.

Een vervallen kapel, met een vervallen dak in kruisvorm. Structuren kunnen vervallen, maar Jezus (het Kruis) blijft!

Internationalisering is een te verkiezen weg voor de minderbroeders franciscanen van de Lage Landen

Biddend, met het morgengebed van de Kerk, hebben we ons op deze nieuwe dag voorbereid. Ook was er gelegenheid om ons na het ontbijt in de persoonlijke stilte te bezinnen aan de hand van een fragment uit ‘Broeders en minderen: de situatie van onze orde in deze tijd’ van onze minister-generaal broeder Massimo Fusarelli. Het is een tekst die vraagt naar wat onopgeeflijk is voor ieder van ons als minderbroeder.

Daarnaast ging vandaag een tekst van de broeders van de regio Zuid-Nederland met ons mee. Zij pleiten ervoor dat we onze ‘kunst om te sterven’ omvormen naar een ‘kunst om te leven’. Dat wij niet vergeten dat we een orde zijn van de ontmoeting, van het erop uit trekken naar de mensen.

Kwetsbare provincie

Om 9.15 uur begon de vergaderdag met het verslag van onze visitator-generaal Andreas Brands, die in het afgelopen jaar onze provincie bezocht, met vrijwel alle broeders heeft gesproken en zich op de hoogte heeft gesteld van het wel en wee in onze provincie. Hij schetste het beeld van een kwetsbare provincie met veel oude en weinig jonge broeders, maar die desondanks levendig is. Niet omdat het bruist, maar wel omdat op een positieve manier overal geleefd wordt op een wijze die past bij de plaatselijke situatie. Broeder Andreas stimuleerde ons ook de om nodige stappen te zetten, waardoor we de toekomst van zowel oudere als jonge broeders tegemoet te kunnen treden. Voor de jongere broeders betekent dat ook het zich voorbereiden op een leven in internationale en interculturele communiteiten en verbanden.

In kleine groepen werd vervolgens doorgesproken welke punten uit het visitatierapport belangrijk zijn voor de toekomst. Uiteraard wordt het belang gezien van presentie in Nederland en Vlaanderen. Maar die kan uiteindelijk niet bestaan zonder internationale samenwerking met broeders uit Noordwest-Europa en ook van elders in de wereld. Voor stappen op dit gebied is ruimte voor jongere broeders nodig, zodat ontmoetingen tot stand kunnen komen en dromen worden uitgewerkt. En tegelijkertijd moet er ook aandacht blijven voor een goede invulling van de verantwoordelijkheid voor oudere, kwetsbare broeder.

Na een koffiepauze sloten onze twee tijdelijk geprofeste broeders Steven en Giovanni aan. En de kapittelzaal vulde zich ook met zusters en broeders uit de brede franciscaanse familie van Vlaanderen en Nederland. Samen hebben we verder gesproken over hoe we levendig kunnen blijven ondanks een hoge gemiddelde leeftijd.

Zorg voor elkaar

De zorg voor elkaar – jonge en oude broeders – was een volgend punt, dat we bespraken in aanwezigheid van zorgcoördinator Els Bouman. Zij wees op het belang van geestelijke zorg voor oude broeders in hun laatste levensfase én op de dreigende overbelasting van jongere broeders vanwege de grote hoeveelheid taken. We staan werkelijk voor belangrijke keuzes die de hele broederschap ten goede komen!

Duidelijk is wel dat internationalisering een te verkiezen weg is in de situatie van de minderbroeders franciscanen van de Lage Landen. Broeder Christophorus Goedereis, delegaat van de Vlaamse en Nederlandse kapucijnen, geeft aan dat het op deze weg belangrijk is om het doel duidelijk te hebben. In kapucijnse San-Lorenzo-communiteiten is het enige, maar hoge doel: de vlam van het franciscaanse charisma opnieuw laten oplichten. Maar ook andere doelen zijn zeer goed mogelijk.

Als het gaat over internationale samenwerking, wordt er uiteraard gekeken naar onze Europese buren, maar ook naar onze zogenaamde dochterprovincies: franciscaanse provincies die destijds zijn gesticht door Nederlandse en Vlaamse missionarissen. Voor broeders van buiten Europa die naar ons willen komen, blijken steeds vaker hoge drempels te bestaan bij het verkrijgen van visa.

Samenwerking met de Duitse minderbroeders

Halverwege de middag voegde vandaag de Duitse minister-provinciaal zich bij ons. In de afgelopen anderhalf jaar zijn er op verschillende manieren contacten geweest met de Duitse broeders om te spreken over franciscaanse presentie in Noordwest-Europa. Deze namiddag lag er een voorstel voor ons om te komen tot een vergaande samenwerking met de Duitse minderbroeders op het gebied van de inzet van broeders, op het gebied van vorming van nieuwe broeders en op het gebied van de organisatiestructuur. Deze aanbeveling aan het nieuwe provinciebestuur werd unaniem aangenomen.

In de eucharistieviering aan het eind van de middag ging broeder Markus voor. Hij heeft recent een foto gekregen van een kapel in de buurt van Nicea. Een vervallen kapel, maar met in het vervallen dak een kruisvorm. De boodschap van broeder Markus aan ons: “Structuren kunnen vervallen, maar Jezus (het Kruis) blijft!”

Na het avondbrood namen we afscheid van onze gasten. Zij leken deze dag met ons erg te waarderen. Wij hebben dat zeker gedaan!! In de avond bereidden we de verkiezingen die voor morgen gepland zijn voor.

Gerelateerde nieuwsberichten