Franciscanen ondersteunen slachtoffers van de aardbevingscatastrofe

Medeleven en noodhulp

In het door de aardbeving getroffen rampgebied wonen ook minderbroeders franciscanen. Met name in de Syrische stad Aleppo. Er zijn geen slachtoffers onder de broeders. De broeders stellen hun faciliteiten open voor daklozen en ondersteunen zo goed als dat gaat. De orde heeft via haar eigen internationale hulporganisatie een donatieplatform opgezet om het werk van de broeders ter plaatsen te ondersteunen.

Ooggetuigenverslag uit Aleppo, Syrië

Broeder Bahjat Karakach ofm, priester in Aleppo: “Onmiddellijk na de aardbeving hebben we onze kerk opengesteld om mensen te beschermen tegen de kou en regen, en dat deden veel andere kerken ook. Hier in de stad is er sprake van zo’n 600 doden, meer dan 1.500 gewonden en talloze vermisten: allemaal cijfers die voorbestemd zijn om toe te nemen. We weten van een Grieks-katholieke priester die helaas onder het puin is gestorven.”

“We hebben drie kloosters in de stad en alle drie verwelkomen ze ontheemden zo goed als ze kunnen. In ons parochieklooster in het stadscentrum verwelkomen we ongeveer 500 mensen; in het college van het Heilige Land, meer aan de rand van de stad, rond 2000. We serveren drie maaltijden per dag. Niemand wil naar huis, omdat mensen bang zijn voor andere, sterkere schokken. De temperaturen blijven dalen, zelfs onder het vriespunt. Daarom zorgen we ervoor dat de plekken warm blijven voor de kinderen.”

Naast materiële hulp bieden de broeders woorden van troost

De minister-generaal van de orde der franciscanen, broeder Massimo Fusarelli, heeft namens het algemeen bestuur en de gehele orde zijn diepste medeleven en nabijheid betuigd aan de slachtoffers van de aardbeving in Zuid-Turkije en Noord-Syrië. De broeders herdenken de slachtoffers, de doden, de nabestaanden en al degenen die gewond en of dakloos zijn geraakt, in hun gebed. “Moge de Almachtige en Barmhartige Heer iedereen genadig zijn en iedereen in zijn liefde voor hem houden.”

De minister-generaal, die op bezoek was in Brazilië, nam contact op met de Custos van het Heilige Land. Die meldde: “We gebruiken de parochiestructuren en het Terra Santa College om de daklozen op te vangen. Godzijdank gaat het goed met de broeders”. Fusarelli nam ook contact op met de franciscaanse broeders van de Voogdij van het Heilige Land in Syrië. Zij vertelden:

“We hadden materiële schade aan de klokkentoren van de kerk en aan het standbeeld van St. Antonius. Veel voorwerpen in de kerk vielen op de grond, maar godzijdank hebben wij en onze parochianen alleen materiële schade geleden”. (Broeder Fadi Azar uit Latakia, de belangrijkste Syrische havenstad).

Broeder Hanna Yallouf van Yacoubieh meldde: “We danken de Heer omdat we, ondanks de zeer sterke schok, in orde zijn en we geen slachtoffers onder christenen hebben geregistreerd. Maar we hebben veel materiële schade en verwondingen, veel huizen zijn verwoest”.

Hulp van broeders

Het generalaat heeft inmiddels een donatieplatform opgezet, via de ‘OFM Fraternitas Foundation’, de internationale hulporganisatie van de franciscanen, met projecten over de hele wereld. “Samen met de Custos van het Heilige Land zullen we de projecten en verzoeken om eerste hulp ondersteunen”, zei de minister-generaal. Met het geld helpt de orde broeders die in het getroffen rampgebied wonen in Syrië en Turkeije bij het omgaan met de noodtoestand. De broeders vangen gewonden en ontheemden op en voorzien hen van basisbehoeften. Naast materiële hulp bieden de broeders iedereen een woord van troost. Elke persoon die betrokken is bij deze catastrofe heeft dat nodig.

Franciscanen zijn met name aanwezig in de Syrische stad Aleppo, die al zo zwaar gehavend was door de oorlog. Er zijn geen slachtoffers onder de broeders.

Gerelateerde nieuwsberichten