In de voetsporen van Franciscus, zomer 2023

Pelgrimsvakantie voor gezinnen

De Vlaams-franciscaanse beweging TAU organiseert in de zomer van 2023 voor de vijfde maal een gezinsvakantie naar Assisi, een pelgrimstocht voor gezinnen. Twee weken samen zijn, herbronnen, genieten van natuur en cultuur, in de voetsporen van Franciscus en Clara, dat zijn de ingrediënten van deze gezinsvakantie. Ook gezinnen uit Nederland zijn van harte welkom.

Getuigenissen van deelnemers 

“Soms hadden we het gevoel dat het leven ons gewoon voorbij stormt. Alsof we niet toe kwamen aan al die dingen die we vroeger belangrijk vonden toen we aan kinderen begonnen.

Die twee weken werden een verademing. De vakantie in Assisi speelde helemaal in op wat we zochten.

We zijn zo blij dat we in het onbekende sprongen en meegingen voor onze kinderen de deur uit zijn.”

Kijk hier voor meer getuigenissen van deelnemers en voor filmpjes en foto’s.

Toekomen aan wat écht belangrijk is in het leven

Heb je soms het gevoel dat het leven aan je voorbij schiet? Snak je als gezin naar een fijne gezinsvakantie, met diepgang en vooral ook samenzijn? Dan ben je op deze gezinspelgrimstocht op je plaats! Deze reis wil ouders en kinderen de kans geven om hun vakantie avontuurlijk en inhoudelijk in te vullen én samen als gezin in een sfeer van plezier en liefde twee fantastische weken te delen. We treden in de voetsporen van Franciscus van Assisi, de rijkeluiszoon die plots zijn hele leven omkeerde om op zoek te gaan naar wat écht belangrijk is in het leven. ​

Pelgrimstocht voor gezinnen

Het programma omvat een aantal  pelgrimstochten voor de ouders,  maar vooral ook veel ruimte en vrije tijd voor elkaar. Je overnacht op een gezinsvriendelijke camping. Je geniet samen volop van het buitenleven. Elke dag wordt gekleurd door een thema uit de levensweg van Franciscus van Assisi. Dat krijgt vorm in ochtend- en avondbezinningen voor jong en oud. Ook onderweg tijdens de tochten staan we daarbij stil en wisselen we erover uit. De vakantie wordt een pelgrimstocht om te genieten van de natuur, van jezelf, de anderen en het verhaal van Franciscus.

Je beleef dit alles echt als gezin. Op de paar ochtenden dat jij op stap bent, krijgen jouw kinderen een apart programma op hun maat. Daarnaast zit het programma zo in elkaar dat jullie vooral zoveel mogelijk samen zijn als gezin.

Spirituele zoektocht

Tijdens deze vakantie heeft spiritualiteit een belangrijke plaats en worden de inzichten van Franciscus en Clara van Assisi als een sjabloon op ons eigen leven gelegd: een bezinnend gebeuren, waarbij iedere dag een stuk van hun boodschap wordt uitgediept.

We bezoeken de vele plaatsen die in het leven van Franciscus en Clara van Assisi belangrijk waren. Je wordt kindvriendelijk rondgeleid door gepassioneerde gidsen.

Vaak zijn deelnemende koppels gemengd gelovig of niet-gelovig. Een open grondhouding naar zingeving, geloof en naar wat de zoektocht van Franciscus voor ons nu  kan betekenen, is wel belangrijk.

Deze spirituele zoektocht kan bovendien ook méér zijn dan een persoonlijke verdieping, want het leven van Franciscus en Clara stelt ook sociale en maatschappelijke vragen aan de orde.

Dit groeiproces beleef je niet alleen. De (zoek)tocht is ook een groepsgebeuren: een van de boeiendste aspecten van deze vakantie.

Animatieteam

De ochtenden dat de ouders op pad zijn, is er een eigen aanbod voor de kinderen, begeleid door een enthousiast animatieteam. Er zijn verschillende leeftijdsgroepen: peuters en kleuters van 2,5 tot en met 5 jaar; kinderen vanaf 6 jaar tot en met 9 jaar; tieners vanaf 10 jaar; 15+’ers sluiten meestal aan bij de pelgrimsgroep van de ouders aan.

We voorzien je van een uitgebreide lijst tips voor uitstapjes in het prachtige omliggende Umbrië met het openbaar vervoer of met de eigen auto.

​De vijfde editie van deze gezinsvakantie belooft weer een prachtige ervaring te worden, waarbij we verder gaan op ons concept dat in de voorbije edities stevig zijn succes heeft bewezen!

Verblijf

Tijdens onze vakantie logeren we op een gezinsvriendelijke camping met hotel aan de rand van Assisi. Verwacht niet te veel luxe. We leven twee weken buiten in de natuur: sober en eenvoudig. Zo komen we als gezin bij onszelf en het echte leven. (www.fontemaggio.it).

Heb je nog geen ervaring met kamperen? We helpen je bij de voorbereiding minutieus op weg met alle info. Bovendien kun je de gezinstent en je opklapbare tafels en stoeltjes meegeven met onze grote bestelwagen.

Is kamperen in een eigen tent, caravan of camper echt niet je ding, dan kan je ook verblijven in één van de leuke vakantiehuisjes of in het hotel. Voor de maaltijden en het programma sluit je dan gewoon aan op onze piazza. Reservering van hotel of huisjes kan via ons.

Maaltijden

Een kookploeg en logistiek team zorgen elke dag voor ontbijt, een picknick voor de middag en een gezonde, lekkere en verse maaltijd ‘s avonds.

Reis

Je kan kiezen tussen drie opties:

  • Met eigen auto
  • Met de trein, reken dan op twee reisdagen.
  • Per vliegtuig naar Perugia (verder met de bus naar Assisi). Of  vliegen op Rome en vervolgens met de trein naar Assisi (drie uur).

​Voor wie vliegt of met de trein komt, is er de mogelijkheid om een deel van je bagage met ons transport mee te geven.

Wanneer?

Van zondagnamiddag 16 juli 2023 tot vrijdagvoormiddag 28 juli.

Voor wie?

Gezinnen met kinderen, ouder dan 2,5 jaar. Jongere kinderen kunnen probleemloos mee, als een meereizend familielid voor dit kind zorgt tijdens de wandelingen van de ouders.

Iedereen is welkom: klassieke en niet-klassieke gezinnen, eenoudergezinnen, gescheiden ouders. Ook eenpersoonsgezinnen en kinderloze koppels die open staan voor een vakantie met veel kids en op maat van kinderen zijn welkom.

We staan bijzonder open voor gemengd gelovig of niet-gelovige koppels. Belangrijk is dat deelnemers zich herkennen in onze pijlers: een spirituele pelgrimsvakantie en leven in eenvoud.

Aantal deelnemers

Maximum 50 deelnemers (volwassenen en hun kinderen). Minimum aantal deelnemers is 18 volwassenen.

Prijs

Kijk via deze link voor alle info over de deelnameprijs.

De prijs mag geen belemmering zijn tot deelname, indien wel: neem dan contact op met de organisatie, zodat we kunnen bekijken wat mogelijk is.

Voorbereiding

Bij inschrijving krijg je al heel wat concrete tips en informatie. In mei 2023 organiseren we op een zondagnamiddag een voorbereidings- en kennismakingsnamiddag.

Nadere informatie

Neem voor verdere vragen contact op via de mail: jan.decoene@gmx.net of contacteer Jan ‘s avonds via 09-330 90 30 of 0475-82 85 68. Of kijk op de website van TAU.

Organisatie

Deze gezinsvakantie wordt georganiseerd door een team vrijwilligers van ​TAU en twee minderbroeders.

Inschrijven

Inschrijven voor deze gezinsvakantie kan via ons online-inschrijvingsformulier.

Gerelateerde nieuwsberichten