Franciscaans Jongerenwerk (FJW)

Waar bouw jij op?

De eerste ontmoeting van Sander Luijten met de franciscanen maakte zoveel indruk dat hij zich voornam ieder jaar terug te keren. In september vorig jaar nam hij deel aan de Franciscaanse Jongeren Dagen (FJD) in Megen. “Wat zijn jouw bouwstenen in het leven?”

Sander Luijten.

Geluk en vreugde moeten in deze tijd vooral voor anderen zichtbaar zijn. Wanneer ervaar jijzelf vreugde?

Ik kom al sinds mijn vijftiende bij de minderbroeders franciscanen in Megen. Op die jonge leeftijd, nu vijftien jaar geleden, kregen mijn beste vriend Erik en ik de kans om een aantal dagen mee te lopen met de broeders in het klooster. Na afloop waren wij zo enthousiast geraakt door alle indrukken, dat we besloten ons best te doen om ieder jaar de broeders (en zusters) weer op te zoeken tijdens Franciscaanse Jongeren Dagen (FJD). Zo ook dit jaar.

Tijdens deze ingekorte editie van het FJD, afgelopen september, hebben we ons beziggehouden met de vraag: ‘Waar bouw jij op?’ Wat zijn jouw bouwstenen in het leven en welke rol speelt jouw geloof daarin? Het programma begon ’s ochtends met een spel Jenga: heel toepasselijk! Voor elke steen die werd weggehaald deelden de deelnemers iets waar zij op bouwen. Dat leverde mooie en interessante invalshoeken op die voer waren voor gesprek.
’s Middags was het tijd voor een eigen gekozen workshop. Samen met broeder Jan en een groepje deelnemers ben ik me gaan verdiepen in Franciscus, die zich in één van de verhalen afvroeg wat dan ‘de echte vreugde’ is. In een tijd waarin geluk en vreugde vooral voor anderen zichtbaar moeten zijn, is het goed om eens na te denken wanneer jij de vreugde zelf ervaart.

Al vijftien jaar lang kan ik bouwen op mooie ontmoetingen die ik dankzij de FJD heb mogen krijgen. Tegen degenen die ik in die jaren heb ontmoet én tegen degenen die ik hopelijk nog mag ontmoeten, kan ik vol vreugde zeggen: “Vrede en alle goeds.”

Sander Luijten

Dit artikel verscheen eerder in magazine Minderbroeders Franciscanen, nr. 6, 2022.

Gerelateerde nieuwsberichten