Expositie in museum De Mindere t/m 15 dec. 2022

Alternatieve DONUT-economie in museum De Mindere

Niet alleen mensen bezwijken steeds vaker onder werkdruk. Onze hele planeet stevent af op een gigantische burn-out. De noodzaak tot verandering wordt steeds dringender. Met een expo over de alternatieve DONUT-economie onderzoekt museum de Minderen nieuwe wegen. De expo Let’s DOnut, over donuteconomie en doeners, is te bezoeken van 8 november tot en met 15 december 2022.

In de expo Let’s DOnut verken je het alternatieve, duurzame economische donut-model

Veel economen zoeken alternatieven voor een leefbare samenleving. Eén van hen is Kate Raworth, (1970), een Engelse econome werkzaam voor de Universiteit van Oxford. Zij muntte het begrip ‘Donut-economie.’ Daaronder verstaat zij een economisch model dat balanceert tussen essentiële menselijke behoeften en planetaire grenzen.

In 2017 kwam haar boek Donuteconomie: In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw uit, waarin Kate Raworth pleit voor een heroverweging van de fundamenten van de economische wetenschap. In plaats van te focussen op de groei van de economie, zouden economen zich bezig moeten houden met vragen over hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen op aarde toegang heeft tot de basisbehoeftes, zoals voldoende te eten en onderwijs, terwijl we de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet beperken door het uitputten van ons ecosysteem. Hiervoor is het volgens haar belangrijk om de economie circulair en distributief in te richten.

In de expo Let’s DOnut verken je via een kunstwerk in de vorm van een donut de binnen- en buitengrenzen van dit economische model. Je balanceert letterlijk op de rand van de samenleving. Je botst op de grenzen en ervaart waar het wel goed is om te leven.

De band van de donut verbeeldt de rechtvaardige, duurzame samenleving met oog voor het welzijn van iedereen. In het gat van de donut zie je de sociale grenzen die overschreden worden (toegang tot onderwijs, waardig inkomen, gezondheidszorg, water, voedsel, …) De buitengrenzen geven aan waar de planetaire grenzen overschreden worden (luchtvervuiling, verlies van biodiversiteit, klimaatverandering, …)

Vervolgens is er een treffende documentaire te zien die je helemaal onderdompelt in het verhaal over een duurzame en leefbare toekomst voor allen. De doe-expo ‘Let’s DOnut’ is een unieke ervaring! Zeker ook voor leerlingen van het voorgezet onderwijs.

Praktische informatie

Wat: Expo Let’s DOnut, over donuteconomie en doeners.

Waar: Museum DE MINDERE, Capucienessenstraat 1, Sint-Truiden (B).

Organisatie: Broederlijk Delen, Avansa Limburg en museum DE MINDERE.

Wanneer: 08/11/2022 tot en met 15/12/2022.

Informatie: Telefoon: +32 (0)11 67 29 71, e-mail: info@demindere.be, website: www.demindere.be.

… en verder

Op 17 november 2022 is het feest. De organisatie Broederlijk leven (mede organisator van expo) organiseert dan een Café Revolutionair. Lokale ‘groene initiatieven’ (www.haalmeeruitjetuin.be en abtshof.be) vertellen over hun concrete aanpak van samenlevingsproblemen. Plaats: Museum De Mindere, vanaf 19.00 uur. Inschrijven via: hasselt@broederlijkdelen.be.

Gerelateerde nieuwsberichten