Ode aan het Leven

Verkooptentoonstelling van werk van Rik Van Schil

Op woensdag 21 september opende in de kapel van Europa een tentoonstelling over het religieuze oeuvre van beeldhouwer P. Rik Van Schil. Deze wordt door vrienden van de overleden kunstenaar georganiseerd. Op de tentoonstelling worden verschillende beelden en foto’s van beelden van pater Rik geëxposeerd. Verschillende werken uit de persoonlijke collectie van Rik Van Schil zijn ook te koop. De opbrengst van deze verkoop zal naar projecten gaan die de franciscaanse spiritualiteit ondersteunen.

Een profetische bewogen man

Rik Van Schil

Op 19 December 2020 overleed, ten gevolge van corona, te Wilrijk bij Antwerpen de minderbroeder franciscaan Rik Van Schil. Hiermee stierf een getalenteerd beeldhouwer. Pater Rik leerde de kunst van het houwen aan de academie in Antwerpen. Nadien kon hij dankzij een studiebeurs naar Brač (Kroatië) en Carrara (Italië) reizen om zijn meesterschap te vervolmaken. Later stichtte hij in Vaalbeek samen met P. Geroen De Bruycker het kunstcentrum Pro Arte Christiana, dat als bedoeling had de christelijke kunst na het Tweede Vaticaans Concilie te vernieuwen. Pater Rik ontwikkelde een herkenbare, eigen stijl die opvalt door haar intense en delicate ingetogenheid.  Naast profane werken maakte Rik Van Schil ook vooral religieuze beelden. Meer dan eens beeldde hij de heilige Franciscus van Assisi uit, door wiens leven hij bijzonder geïnspireerd was. Het huidige logo van de minderbroeders franciscanen van de lage landen toont een door hem gemaakte afbeelding van Franciscus. Pater Rik werd 89 jaar oud en was 70 jaar minderbroeder franciscaan. Zijn in memoriam beschreef hem als “een profetische bewogen man”.

Chapel of Europe

De kapel voor Europa (Chapel of Europe) is een voormalige kloosterkapel in de Europese wijk in Brussel die als oecumenische gebedsplaats dienst doet voor alle werknemers van de Europese instellingen, voor allen die het Europese project een warm hart toedragen en voor iedereen die al wandelend door de Europese wijk de kapel ontdekt. De kapel wordt bediend door de sociëteit van Jezus en door voorgangers van de andere denominaties die van de kapel gebruikmaken.

Praktisch

De tentoonstelling “Ode to life / Ode á la vie / Ode aan het leven” vindt plaats van woensdag 21 september 2022 tot dinsdag 08 november 2022 in de kapel voor Europa in de Europese wijk in Brussel, Van Maerlantstraat 22. Er heeft geen vernissage plaatsgevonden, maar er zal wel een ‘finissage’ worden georganiseerd in samenwerking met TAU op dinsdag 08 november 2022. Meer informatie over de verkooptentoonstelling vindt u op de website van de kapel voor Europa. Speciaal voor deze tentoonstelling werd een website gewijd aan het leven en het werk van Rik Van Schil in het leven geroepen. Op deze website vindt u ook de catalogus van de werken die te koop worden aangeboden.

Gerelateerde nieuwsberichten