V.l.n.r. Jacques Delmotte (86), Willy Staessens (76), Daniël De Rycke (80) en Walter Verhelst (88).

Van binnenuit

Samen er het beste van maken

De communiteit van Leuven woont sinds vier jaar in de Heilige-Geeststraat. “Of de Heilige Geest hier ook woont? Wellicht wel af en toe, als wij voor Hem thuis zijn.” Willy Staessens vertelt van binnenuit.

Vier koks, met elk een eigen stijl, geven een zekere diversiteit op het bord

Zoals in veel Vlaamse middeleeuwse steden had je in Leuven een Heilige-Geest-tafel voor armenzorg. En zo vind je hier en daar een Heilige-Geeststraat of een Heilige-Geestkapel. Men zegt dat alleen de Heilige Geest wist waar het nodige geld vandaan kwam.

Overblijfsel

Onze gemeenschap is eigenlijk een overblijfsel van meerdere groepen die begin jaren zeventig in huizen zijn gaan samenwonen verspreid over de stad. Het was in de tijd dat er naar nieuwe vormen van religieus leven werd gezocht buiten het klooster. Wij zijn daarvan met vier broeders de kleine rest: Walter Verhelst (88), Jacques Delmotte (86), Daniël De Rycke (80) en ikzelf, Willy Staessens, (76). Niet meer van de jongsten dus, maar we proberen er samen het beste van te maken. Koken doen we zelf om de beurt en daarvoor doet elk zijn nodige boodschappen. Vier koks, met elk een eigen stijl, geven een zekere diversiteit op het bord. Andere huistaken zijn niet vast verdeeld maar moeten wel gedaan worden: ontbijt, was, tuin en allerlei huiselijke klusjes.

Naar buiten zijn we nog een beetje actief. We gaan bij toerbeurt vóór in de liturgie bij de Mariazusters van de Bériotstraat, waar wij vroeger in een huis van hen woonden.

Walter is nog bijna wekelijks betrokken bij de weekendliturgie van de Sint Antoniusparochie, net buiten de stad. Daniël was tot aan de fusie met Nederland custos van de Vlaamse custodie. Dat bracht wat uithuizigheid met zich mee. Nu is hij gardiaan. Om dat geestelijk goed vol te houden, gaat hij elke week een dag wandelen: mens sana in corpore sano. In zijn tempo kunnen wij hem niet volgen. Jacques was tot voor kort gardiaan. Hij zorgt dat er brood op tafel komt en dat de lijken worden geruimd (leeggoed naar de glascontainer). Ikzelf ben vrijwilliger in het Heilig Hartziekenhuis hier in de stad en ook nog pastor voor de seniorenclub van de KUL (Katholieke Universiteit Leuven), een grote bende (4800 leden) met heel wat activiteiten. En zo ben ik regelmatig met heel wat mensen op stap. Een van de grootste activiteiten van de meeste broeders hier in huis is lezen en dat is dan ook vaak onderwerp van gesprek.

Hollandse relieken

Wij wonen vlakbij de botanische tuin van Leuven. Het is in oorsprong de oude kloostertuin van het Capucienenklooster van vóór de Franse Revolutie. Nadien werd het de botanische kruidentuin voor de faculteit geneeskunde hier vlakbij. Het is er prachtig om in te kuieren en de veelheid van bomen planten, bloemen en kruiden te bewonderen. En er zijn zelfs enkele Hollandse relieken te vinden. Koning Willem van Oranje heeft hier de wintertuin gebouwd toen hij van de KUL een Rijksuniversiteit maakte. En er staan nog drie grote platanen, die geplant zijn op het moment dat België onafhankelijk werd van Holland in 1830.

Willy Staessens ofm


Dit artikel verscheen eerder in magazine Minderbroeders Franciscanen, nr. 5, 2022.

Gerelateerde nieuwsberichten