Maak je eigen heiligenprentje

Kunstwedstrijd Sweet Devotion

“Verras ons en de wereld met jouw zelfgemaakte, eigenzinnige heiligenprentje.” Die oproep doet franciscaans museum DE MINDERE in Sint-Truiden (Belgïe) in aanloop naar de tentoonstelling Sweet Devotion, dit najaar, waar devotieprentjes met eigenzinnige helden van vroeger en nu te zien zullen zijn, heiligen die steun en inspiratie geven en gaven. Wie geeft jou vandaag de dag  moed, kracht, of troost? Bij wie of wat voel jij verbondenheid?

Wie geeft jou moed of kracht? Bij wie kun jij terecht voor troost, steun of om tot rust te komen?

Vroeger, veel meer dan nu, richtten mensen zich als het oorlog was, bij rampen of bij ziekten, zoals bijvoorbeeld de pest, tot heiligen. Die werden afgebeeld op kleine kaartjes, al dan niet met een inspirerend tekstje erbij, de zogenaamde ‘devotie­prenten’ of ‘heiligenprentjes’. Een heiligenprentje was een hulpmiddel bij gebed, bij meditatie, bij heiligenverering. Een hulpmiddel om verdriet en rouw te kunnen plaatsen, om onheil af te wenden.

De nieuwe tentoonstelling Sweet Devotion over heiligenprentjes zal komend najaar van 8 september tot 15 december te zien zijn in het franciscaans museum DE MINDERE in Sint-Truiden (België). Het museum daagt je uit om zelf aan de slag te gaan met deze prentjes. Om deze naar je eigen smaak en artistieke creativiteit in te vullen. Of om een heel nieuw heiligenprentje te creëren. Wie weet is jouw creatie straks in de tentoonstelling te bewonderen. Teken, schilder, maak een collage, een foto of een filmpje van jouw eigentijdse inspirerende figuur of persoon van vroeger die jou op de een of andere wijze vandaag houvast geeft. Stuur je creatie in vóór 15 juni 2022.

Wie geeft jou vandaag moed, wat geeft jou kracht? Bij wie kan jij terecht? Wie troost jou? Bij wie of wat voel je verbondenheid? Welke figuur of afbeelding geeft jou hier en nu steun of is een middel om tot stilte, om tot rust te komen?

Doe mee aan kunstwedstrijd Sweet Devotion

De enige en uitdagende voorwaarde is dat jouw prentje een maximale grootte heeft van een A6 (postkaartformaat). Een filmpje van maximum 30 seconden mag ook. Je kan ook kiezen voor een kalligrafische tekst of voor een combinatie van beeld en tekst.

Dien jouw persoonlijke, unieke heiligen­prentje met korte toelichting in via www.demindere.be/upload-pagina vóór 15 juni 2022. De winnaar ontvangt € 250,-. De laureaten worden tijdelijk tentoongesteld in museum DE MINDERE in Sint-Truiden en krijgen aan­dacht op de website en de sociale media van het museum. Sweet Devotion vindt plaats van donderdag 8 september tot donderdag 15 december 2022.

Gerelateerde nieuwsberichten