Open Kloosterdag 15 mei 2022: Dit zijn wij!

Religieus leven, een eigentijdse keuze

Op zondag 15 mei openen 27 kloosters voor de tiende maal hun poorten tijdens de Open Kloosterdag. Thema: ‘Dit zijn wij!’ Met dit initiatief willen religieuzen laten zien dat religieus leven een eigentijdse levenskeuze is. Zij willen tonen hoe zij religieus leven in deze tijd vormgeven.

Ontmoeting met de religieuzen en hun spiritualiteit staat centraal

Dit zijn wij! luidt het thema van de tiende Open Kloosterdag. Zusters, paters en broeders laten op deze dag zien wie zij zijn en waar zij voor staan. Ze vertellen waarom zij kiezen voor een leven als religieus; om zich in te zetten voor anderen; hun leven te wijden aan mensen en aan God.

Gevarieerde programma’s

Elk deelnemend klooster biedt een eigen programma variërend van exposities, rondleidingen, gesprekken met religieuzen en de mogelijkheid om mee te vieren en te bidden. De ontmoeting met de religieuzen en hun spiritualiteit staat centraal tijdens deze dag, niet het gebouw waarin zij leven.

Op de website van de kloosterkoepel KNR staan alle deelnemende kloosters met openingstijden en  programma’s genoemd. Daaronder een vijftal kloosters behorende tot de franciscaanse traditie:

San Damiano

Zo is Stadsklooster San Damiano op 15 mei tussen 14.00 en 16.00 uur te bezoeken. De bewoners zullen de bezoekers  ontvangen in het Franciscushuis (ontmoetings- en vergaderruimte van het Stadsklooster, Van der Does de Willeboissingel 11, ‘s-Hertogenbosch). Er is een powerpoint presentatie over de spiritualiteit en activiteiten van het Stadsklooster, je kunt met de bewoners in gesprek gaan en er zal elk half uur een rondleiding door het klooster plaatsvinden. Ook is de kloosterkerk open. Aanmelden is niet nodig.

Titus Brandsma

Op 15 mei vindt tevens de heiligverklaring van pater Titus Brandsma plaats (tegelijk met een aantal anderen). De Nederlandse pater karmeliet Titus Brandsma is voor velen een inspiratiebron, niet alleen voor hedendaagse karmelieten, maar ook voor veel andere mensen, waaronder religieuzen. Tijdens de Open Kloosterdag zal een aantal kloosters stilstaan bij deze heiligverklaring en bij wat Titus Brandsma ons in deze tijd te zeggen heeft.

Op de speciale website www.openkloosterdag.nl staat een overzicht van alle deelnemende kloosters en hun programma’s. (Mogelijk wordt dit oeverzicht nog aangevuld.)

Gerelateerde nieuwsberichten