Broeder Jan van den Eijnden

Mijn naam is br. Jan van den Eijnden en sinds september 2013 woon ik in Megen.

Ik ben in 1946 geboren in Valkenburg-Houthem en opgegroeid in Heerlen. Via twee van mijn ooms, die ook franciscaan waren, en het Bernardinuscollege van de broeders ben ik in 1964 in de orde ingetreden. Ik ben dr. in de theologie geworden door mij bezig te houden met de geschriften, ideeën en theorieën van de H. Thomas van Aquino. Later ben ik mij ook bezig gaan houden met de H. Bonaventura van Bagnoregio.

Van mijn tijd in de orde heb ik het grootste deel in Amsterdam gewoond. Van daaruit werkte ik onder andere voor het ‘Franciscaans Studiecentrum (FSC)’; het wetenschappelijk instituut voor franciscaanse spiritualiteit, verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie in Utrecht en was er pastoor van de Chassékerk (Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand).

Van 2004 tot 2013 was ik Minister-provinciaal (algemeen landelijk overste) van onze Nederlandse ordesprovincie. Toen mijn ambtstermijn er opzat, ben ik naar Megen gekomen. Ik ga hier voor in Missen, zowel in de kloosterkerk als bij onze zusters de Clarissen hier in Megen en in Nijmegen. Ik ben voorzitter geworden van de Osse afdeling van de SP. Daarnaast ben ik één van de vrijwilligers van de SP-hulpdienst, waar mensen met maatschappelijke problemen raad en bijstand kunnen vinden.

Binnen de orde ben ik ‘Secretaris Vorming & Studie’, dat wil zeggen dat ik alles rond de in groei van nieuwe broeders, studies en cursussen die gevolgd worden van broeders (voor en na hun eeuwige professie) coördineer.

Daarnaast geef ik ook nog wel eens ergens in Nederland lezingen, houd retraites, zit in het bestuur van het eerdergenoemde ‘FSC’ . Bovendien ben ik pauselijk commissaris van  de zusters Franciscanessen van st. Lucia in Wijchen Natuurlijk heb ik in huis ook nog enkele huishoudelijke taken; zo maak ik ook af en toe het hoofd nog eens leeg. Kortom, ik ben officieel pensioengerechtigd, maar ga voorlopig nog even door.